Optometrija in Optika Manja
je pogodbeni dobavitelj medicinsko tehničnih pripomočkov z ZZZS-jem

Očala na recept

Standarde za medicinske pripomočke za izboljšanje vida, med katere sodijo očala in kontaktne leče, zelo natančno predpisuje ZZZS in si jih lahko tudi sami ogledate v Seznamu medicinskih pripomočkov s šifrantom, medicinskimi kriteriji, pooblastili, postopki in cenovnimi standardi, ki je objavljen na spletnem portalu ZZZS.

Kaj so očala na recept?

Če želite očala brez doplačila, se boste morali zadovoljiti s standardom, ki ga določa zavarovalnica.  V znesek, ki je predpisan s strani ZZZS  je vštet okvir, par stekel in montaža.

Kje dobim recept?

Pot do naročilnice je preprosta, vendar zna biti tudi dolgotrajna zaradi čakalnih dob (2 – 5 ali več mesecev). Pri svojem osebnem zdravniku dobite napotnico za okulista. Nato se naročite na okulistični pregled v ambulanti, kjer imajo koncesijo (na primer zdravstveni dom), kjer opravijo pregled in izdajo naročilnico za pripomoček za vid (zeleni recept).

Dobil sem naročilnico. Kaj sedaj?

Z naročilnico lahko brezplačna standardna očala dobite v katerikoli optiki, ki je pogodbeni dobavitelj očal Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Optike, ki imajo z ZZZS sklenjeno pogodbo za dobavo pripomočkov za izboljšanje vida, morajo imeti na vhodu ali na vidnem mestu posebno nalepko ZZZS z oznako, da je optika “Pogodbeni dobavitelj medicinsko tehničnih pripomočkov”.

Kdaj sem upravičen do recepta za očala?

Pri očalih za daljavo in/ali bližino so vse zavarovane osebe starejše od 16 let  upravičene do naročilnice na vsaki dve leti , vendar pri očalih za bližino šele z dopolnjenimi 63 leti. Otroci do 16 leta starosti pa vsako leto.

Veljavnost izdane naročilnice je 30 dni . Datum je izpisan na zadnji strani vaše naročilnice !

Obvezno in prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije le minimalni del vrednosti pripomočka za izboljšanje vida, in sicer 10%. Če torej nimate sklenjenega veljavnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, boste tako tudi za standardna očala, ki bi jih s sklenjenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem v celoti krila ZZZS, sami prispevali kar 90 % njihove vrednosti.

Ali so vsa očala v optiki na recept?

Ne.

Očala, ki so namenjena cenovnemu standardu brez doplačil niso v redni prodaji in so posebej označena.

Zamenjal bi samo stekla.

V primeru, če obdržite svoj okvir in menjate le stekla, se vam po pravilu ZZZS od celotnega zneska vrednosti recepta vrednost recepta zmanjša za 15 eur in se obračuna le odbitek za par stekel in montažo.

Ali lahko doplačam in vseeno izkoristim recept?

Poleg standardnih brezplačnih očal ponujamo tudi možnost, da si izberete boljši material okvirjev in stekel kot vam zagotavlja zavarovalnica, pri tem pa vam od polne cene izbranih očal odštejemo celotni znesek recepta v višini cenovnega standarda, ki ga krije zdravstveno zavarovanje.

Če se odločite za »nadstandardna očala« bo potrebno doplačilo, zato dobite v podpis posebno izjavo, da soglašate z doplačilom razlike do nadstandardnega medicinskega pripomočka, katerega odpošljemo zavarovalnici.

Če plačam pregled, ali lahko dobim recept?

Če ste pregled opravili kot samoplačnik, vam okulist v nobenem primeru ne more izdati naročilnice za očala.

Očala na recept

Imate vprašanje, potrebujete nasvet ali pomoč?

Pišite nam in pomagali vam bomo najti odgovor.

Pokličite nas 01 898 51 56 ali 031 702 275

Ali nam pišite na email
info@optometrija-optikamanja.si