Kontaktne leče so ortopedski pripomoček, namenjen za odpravo dioptrije, pri poškodbah in anomalijah zenice ali šarenice ter za spremembo barve oči.

Pregled za kontaktne leče

Nudimo vam strokoven pregled za kontaktne leče,  kjer izmerimo refrakcijsko stanje,  očesne parametre (velikost in krivino roženice), ocenitev kvalitete solznega filma, da izberemo najprimernejše leče ter vas poučimo o ravnanju z lečami in njihovem shranjevanju. V ceno pregleda je vključeno individualno uvajanje, preizkusne leče in ponovni kontrolni pregled.

Zakaj kontaktne leče?

Z kontaktnimi lečami lahko uživate v svobodi in ostrem vidu, ki vam ga leče nudijo, tako v službi, prostem času ali pri  športnih dejavnostih, saj vam zagotavljajo nemoteno gibanje.

Pravilna izbira kontaktnih leč

Za vse tiste, ki se odločate preizkusiti kontaktne leče, se naročite na pregled in skupaj bomo določili prave leče za vaše oči.  Prav tako vam bomo razložili in pokazali, kako ravnati s kontaktnimi lečami (kako jih vstavljate in odstranjujete) in kako se jih pravilno neguje.

V grobem se kontaktne leče delijo na dnevne, 14-dnevne, mesečne, torične, multifokalne kontaktne leče.

Dnevne kontaktne leče

Kontaktne leče so namenjene za en dan, za enkratno uporabo. Po koncu dneva kontaktno lečo zavržemo, naslednji dan pa ponovno odpremo novo in svežo kontaktno lečo. Takšne leče so primerne za vse uporabnike, ki sicer nosijo očala, vendar se občasno ukvarjajo s športom ali pa si želijo odmor od očal.

Naše priporočilo – še posebej varna in enostavna izbira čez poletje.

14-dnevne kontaktne leče

Leče so namenjene nošenju 14 dni od prve vstavitve leč v oko . Kontaktno lečo se na koncu dneva odstrani, očisti in shrani v posodico za shranjevanje leč s čisto tekočino. Namenjene so rednim uporabnikom, ki nosijo kontaktne leče vsak dan ali pa vsaj 3-4 dni na teden. Večina uporabnikov jih nosi med 10 in 12 ur na dan.

Mesečne kontaktne leče

Mesečne kontaktne leče so namenjene dnevnemu nošenju 30 dni od prve vstavitve leč v oko. Kontaktno lečo se na koncu dneva odstrani, očisti in shrani v posodico za shranjevanje leč s čisto tekočino.  Mesečne leče so namenjene rednim uporabnikom, ki nosijo kontaktne leče vsak dan. Večina uporabnikov jih nosi med 12 in 16 ur na dan.

Ne pozabite- leče so tujek v očeh. Ne glede na to, da so leče iz visoko kvalitetnih materialov,  je nujno upoštevanje navodil o času nošnje, uporabi, rokovanju in shranjevanju nujno, za zagotovitev zdravja vaših oči. Prav tako ne pozabite na premore ( kombinacija z očali) in leče vsaj 1 dan v tednu ne nosite v očeh.  Vaše oči vam bodo hvaležne.

Kateri so najpogostejši miti, povezani s kontaktnimi lečami?

Mit 1: kontaktne leče so neudobne in vedno povzročajo okužbo

Od izuma kontaktnih leč je minilo mnogo let in v zadnjih nekaj letih je nova tehnologija v zvezi z lečami izjemno napredovala. Danes so kontaktne leče izjemno mehke, tanke in prožne, kar pa je še pomembneje, zaradi ohranjanja vode so še udobnejše.

Mit 2: kontaktne leče mi lahko zdrsnejo za oko.

Ne, kontaktne leče se ne morejo izgubiti ali zdrsniti za oko. Kontaktne leče so lahko le na sprednjem delu očesa ali pa pod veko, če se premaknejo. Oko ima zaščitno pregrado, ki pokriva sprednji del očesa in se vije pod spodnjo in zgornjo veko; tako preprečuje, da bi kontaktne leče zdrsnile za veko.

Mit 3: če se bom prehitro gibal, mi bodo leče padle ven.

Zaradi načina, kako so sodobne leče zasnovane, je skoraj nemogoče, da bi mehke kontaktne leče izpadle, če so pravilno nameščene. Med nošenjem kontaktnih leč se lahko ukvarjate z vsemi vrstami športov.

Mit 4: med nošenjem kontaktnih leč ne morem biti naličena.

Seveda ste lahko! Zapomniti si morate le, da morate ličila nanesti po vstavljanju kontaktnih leč in da morate leče odstraniti, preden odstranite ličila.

Mit 5: vse kontaktne leče so si precej podobne.

To ne drži. Zaradi napredka tehnologije je na voljo mnogo različnih vrst kontaktnih leč. Razdeliti jih je mogoče v dve glavni vrsti: hidrogelne in silikon hidrogelne. Danes je prisotna težnja po uporabi silikon hidrogelnih leč, saj so bolj prilagodljive glede izbire načina nošenja, vključno s podaljšanim nošenjem.

Mit 6: kontaktnih leč ne morem nositi, ker imam astigmatizem.

V preteklosti kontaktne leče s korekcijo astigmatizma niso bile na voljo v vseh materialih, v katerih so na voljo danes – to se je spremenilo z inovacijami v zadnjih  nekaj letih.  Astigmatizem ni več ovira za nošenje kontaktnih leč in uživate lahko v vsej svobodi, ki vam jo omogočajo.

Mit 7: ni pomembno katero tekočino za čiščenje uporabljam.

To je zelo razširjeno napačno prepričanje. Nova generacija kontaktnih leč, narejena iz materialov, ki vsebujejo silikon hidrogel, omogoča precej več kisika, čeprav je vsebnost vode v njih pogosto nižja kot pri običajnih hidrogelnih mehkih lečah.

Mit 8: za pomoč pri branju potrebujem dodatna očala.

Potreba po dodatni pomoči pri branju izvira iz motnje, imenovane presbiopija. Ljudje po 45. letu ponavadi za gledanje od blizu nosijo bralna očala.

Mit 9: brez premorov nosim le leče, tudi ko sem bolan.

Pravzaprav je ponavadi ravno nasprotno. Kontaktne leče so nameščene neposredno na roženico in zato popravljajo vaš vid neposredno na očesu, ne pa na razdalji 1–2 cm, kot očala. Poleg tega se kontaktne leče med fizičnimi dejavnostmi ne zamegljujejo, ne izpadajo in se ne lomijo, pa tudi dež jih ne more zmočiti. Pri  vseh vrstah športov kontaktne leče omogočajo precej boljši vid kot očala. 

Mit 10: zakaj na letne redne preglede, če nimam težav?

Za nošenje kontaktnih leč ni starostnih omejitev: lahko jih nosijo otroci ali starejši. Raziskave kažejo, da otroci, ki potrebujejo korekcijo vida, med katerimi so otroci, stari le 8 let, lahko nosijo kontaktne leče in so sposobni skrbeti zanje. Poleg tega so kontaktne leče izjemno priročna možnost korekcije vida za najstnike, saj so skupina, ki je bolj vključena v vsakodnevne športne ali rekreacijske dejavnosti.

Nega leč pomeni nego oči

Urniki nošenja in menjave leč so odločilni za zdravje vaših oči. Drugo področje, kjer je pomembno, da se držite navodil svojega očesnega specialista sta pravilna nega in vzdrževanje leč.

Redni obiski pri očesnem specialistu so pomembni za zdravje vaših oči in dolgoletno nemoteno uporabo kontaktnih leč.